Babs begint serieus met tekenen op 16-jarige leeftijd. Eerst maakt zij portretten in potlood en aquarel- landschappen. In 1988 volgt zij samen met haar vader een oriëntatie-opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar ze kennis maakt met alle materialen en facetten van het tekenen en schilderen. In 1989 begint ze met het volgen van schilderlessen bij Marionne Ernst, beeldend kunstenaar in Den Haag. In dezelfde periode raakt ze gefascineerd door het etsen en besluit ze om ook etslessen te volgen bij de bekende beeldend kunstenaar Karel Delfos in Rijswijk. In de jaren daarna volgt Babs wekelijks schilderles en daarnaast zomercursussen. Zij werkt met verschillende materialen. In 1995 volgt haar expositiedebuut op een groepstentoonstelling in Noordwijk.

FASCINATION MACABRE

Begin jaren negentig wordt Babs geïnspireerd door metalen hekken en monumentale entrees van buitenverblijven en landgoederen. Hierdoor raakt zij in 1994, in Denemarken, onder de indruk van de rust en sfeer van oude begraafplaatsen. Vergane stenen, soms beschadigd, en de natuur die de grafmonumenten schijnbaar omarmt fascineren haar direct. De serene rust die heerst op begraafplaatsen uit de 19de eeuw, in combinatie met soms uitbundig bloeiende bloemen en planten weet Babs goed weer te geven in haar werk. Ondanks het voor sommige mensen sombere onderwerp zijn haar schilderijen bijzonder kleurrijk.Na aanvankelijk kleinere aquarellen gemaakt te hebben, begint zij in 1999 met olieverfschilderijen in groot formaat. Al snel volgen er exposities in de Oude Kerk in Rijswijk en de Hooglandsche Kerk in Leiden.

 

Intussen heeft Babs meer dan duizend foto´s van grafmonumenten gemaakt: een bron van inspiratie. Babs van der A, geboren op 23 december 1960 te Doorn, is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Abbenes.